Egy fiatal pár írországi élete

A és Á kalandjai a Zöld Szigeten

A és Á kalandjai a Zöld Szigeten

Az éjjel-nappal csilingelő templomtorony

2014. december 03. - _and

Ideiglenes lakóhelyünktől 50 méterre található Cork talán leghíresebb épülete, a Shandon Bells templomtorony, amely sokak szerint a város jelképe. A XVIII. század közepén épült toronyban a mai napig a nyolc eredeti, összesen több mint 6 tonnát nyomó harang csilingel rövid dallamokat, naponta többször is, kora hajnaltól egészen késő estig. A rövid dallamok között ismerősek is akadnak, egyik nap hazafelé a Boci boci tarkát játszották a harangok. Alighanem a jól ismert gyerekdal dallama máshol is ismert a világon, a wikipedia szerint egyébként valószínűleg német eredetű a dalocska. Néhány hete még Budapesten két holland lány Couchsurfingelt nálunk, és iskolai feladataik között volt, hogy megtanuljanak egy magyar dalt és mi egyszerűsége miatt a Boci boci-t választottuk és nekik is ismerős volt a dallama valahonnan. Egyébként nagyon jól magtanulták a magyar változatot, a nálunk töltött egy hét alatt rendszeresen énekelgették teljesen randomszerűen.

2014-11-30_10_21_52.jpg

Mivel otthon is rendszeresen jártunk templomba, vasárnap úgy döntöttünk, hogy elmegyünk egy itteni istentiszteletre. Értelemszerűen a Shandon Tower-hez tartozik egy templom is, méghozzá a St. Anne's Church. A szertartás minden vasárnap 10.30-kor kezdődik, és bárkit szívesen látnak. Amikor leültünk, egy idős hölgy megkérdeze, hogy az istentiszteletre jöttünk e, majd hozott nekünk énekes és imakönyvet. A szertartás nagyon hasonló az otthoni református istentisztelethez, bár korábban sose gondoltam, hogy egy lelkész a Facebook-os bejegyzésére hivatkozhat a mondanivalója közben. Ugyanakkor az is meglepő volt, hogy a lekész az egyház ellentmondásosságain tűnődött a beszéde során, miként lehet az, hogy Afrikában a keresztény egyház üldöz, kitagad, egy ugyancsak keresztény embert, csak azért mert éppenséggel meleg...

Az istentisztelet után kifele menet váltottunk pár szót a lelkésszel, aki megkérdezte, honnan jöttünk. Ő is járt már Budapesten, bár leginkább arra emlékezett, hogy az egész város fel volt túrva. Gondolom még a négyes metrót építették akkoriban. Jövő héten lehet, hogy egy kicsit többet is beszélgetünk majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://cork.blog.hu/api/trackback/id/tr946948585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása