Egy fiatal pár írországi élete

A és Á kalandjai a Zöld Szigeten

A és Á kalandjai a Zöld Szigeten

Bevásárlás a piacon

2015. január 30. - oszu

Mivel otthon is rendszeresen vásároltunk a piacon így itt mindenképpen szerettük volna folytatni ezt a hagyományt. Még otthon rákerestünk az interneten, hogy milyen lehetőségek vannak itt, hova érdemes kinézni. Azzal is viccelődtünk, hogy majd egyik-másik stand lesz a törzshelyünk. 

Beköltözés utáni következő napon ki is mentünk a hozzánk legközelebb eső piacra, az English Marketre. A Fővámtéri Vásárcsarnokhoz képest kis takaros piacról beszélünk. Kicsit olyan, mint a gyermekkoromat nagyban meghatározó kárpátaljai piacok egyike, főleg a kávézók, kisebb büfék miatt, de mégis nyugati, mert teljesen zárt, kívülről egyáltalán nem piacnak kinéző épület, néha még most is nehéz észrevenni, hogy már a piac előtt állunk. 

grand-parade-entrance-4.jpg

Az English Market egyik bejárata

Az English Market 1788. augusztus 1-jén nyitotta meg a kapuit Cork városának közpotnjában. Neve az akkori angol protestáns városi vezetés miatt lett English Market. 

general-16.jpg

A piac önmagában nem nagy, de mégis minden megtalálható benne, amire szükség lehet egy konyhában egy ebéd elkészítéséhez. Kezdő konyhatündér létemre meglepett, hogy a húst (a daráltat és a halat leszámítva) nem kilóra, hanem darabra adják. Szóval tíz nagy csirkemellet adnak tizennégy vagy tizenöt euróért, attól függ mennyire nagy darabok. Itthon lemérve 1,8-2 kg csirkemellről beszélünk. A csirkecomb is jó áron kapható, bár meglepő, hogy helytől függetlenül, mindig találni rajta tollakat (még szerencse, hogy én nem szeretem a bőrét). Ízre nem mű, még a húsleves is finom belőle. Utólag belegonolva sokkal előnyösebb így venni a csirkét. 

the-chicken-inn-6.jpg

Baromfi törzshelyünk

A hal itt helyi különlegesség. A lazac az otthoni árakhhoz képest olcsó (ha átszámítjuk ugyan annyiba kerül, vagy néha még olcsóbb) és nem festett, az íze is sokkal erőteljesebb.  

 

william-martin---cuts-of-fi.jpg

Ír hal

Érdemes itt is szétnézni melyik standnál milyenek az árak, a termékek. Már halas bácsink van, legutóbb olcsóbban is adta a lazacot, mint szokta. Fel is szeleteli nekünk, ha kérjük.

william-martin---image.jpg

William Martin a halas bácsink

Bár nem minden esetben a piac a legjobb választás. Sertést és darálthúst inkább boltban veszünk, mert gyakran ki lehet fogni akciókat és így ott jobban megéri. 

A zöldségek és gyümölcsök szintén nem mindig a piacon a legjobbak. Ami nagyon meglepett, hogy szinte sehol sincs ír alma (biztos az összesből cider-t csinálnak), a piacon Új-Zélandról van, a boltban francia, német kapható. Mivel utóbbiak nem tesznek meg olyan nagy utat, ezért azokat részesítjük általában előnyben. 

A gyümölcs és zöldség terén hiányoznak az otthoni megszokott standok, itt olyan, mintha egy boltban lennél.

Pékségek is gazdagítják a piac sokszínűségét, egyik ilyen különleges hely az Alternative Bread Company, ahol az első alkalommal rögtön németül szólt hozzánk az egyik eladó. Meglepett rendesen, de bóknak vettem, hogy németnek néznek. Rengeteg féle kenyér közül lehet választani, az egyszerűtől a különlegesen át minden megtalálható itt. 

alternative-bread-company-6.jpg

Alternative Bread Company

Így két hónap távlatából lassan azt lehet mondani, hogy már meg vannak a bejáratot helyek, tudjuk, hogy számunkra mit hol érdemes venni. 

Zárásul pedig egy kis kedvcsináló a piacozáshoz:

 

Aki szívesen olvasna még egy kicsit az English Marketről, az itt talál információt: http://www.englishmarket.ie

A bejegyzés trackback címe:

https://cork.blog.hu/api/trackback/id/tr407125837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása