Egy fiatal pár írországi élete

A és Á kalandjai a Zöld Szigeten

A és Á kalandjai a Zöld Szigeten

Mosolygós bácsik és nénik a hivatalban

2014. december 02. - oszu

A mai naphoz nem igazán volt kedvem, mert féltem, hogy várnak majd rám a bürokrácia útvesztői. Magyarországon legalább egy évbe telt, hogy minden papírom a helyén legyen és mindent igénybe tudjak venni. Na, itt viszont egy napot kaptam mindenre. 

Reggel elindultunk a welfare (társadalombiztosító) irodájába, hogy kérjünk nekem egy PPS számot, mert enélkül nem kapok fizetést, nem bérelhetek lakást, nem nyithatok bankszámlát. Nehezen, de megtaláltuk az épületet, ahol a napfényben egy hosszú sor alakult ki, mindenki be akart jutni. Kicsit várni kellett, amíg kinyitott az iroda, ekkor az embertömeg több részre oszlott, előttünk kb 20-an voltak. Viszonylag hamar, egy óra alatt sorra is kerültünk, közben kiderült, hogy A addig nem kaphat PPS számot, amíg nincs munkája, az enyémet megigényeltük egy formanyomtatvány kitöltésével, valamint még egy magyar nyelvű lapot is ki kellett tölteni, valószínűleg azért, mert itt foglalkoznak azzal, hogy a másik országot értesítsék, ha egy állampolgára külföldön kezd el dolgozni. 

Mellesleg a hivatalnak van twitter oldala is, hogy updatelve legyen a lakosság! :)

A PPS számot 1-2 hét alatt küldik ki (remélhetőleg fizetésnap előtt megkapom).

Néhány kollégával is találkoztunk az irodában, akik azt hallották, hogy a permanent tsb banknál érdemes számlát nyitni, kicsit aggódtunk, hogy PPS nélkül szóba se fognak velünk állni. A-val megkerestük a legközelebbi fiókot, ahol mosolyogva fogadtak és nem látták akadályát annak, hogy náluk bankoljunk. Felküldtek az emeletre, hogy egy kolléga majd fogad minket.

A permanent tsb egyik reklámarca:

b24lhwaccaayz38_jpg-large.jpeg

Egy kedves banki ügyintéző, Ann, fogadott is minket és belevágtunk a közepébe. A legalapabb számlát nyitottuk, Current Account, nincs díja a kézpénzfelvételnek (még az Euró zónán belül se), az utalásnak, igazából semminek, csak negyedévente 12 Euróba kerül a számla, amit elengednek, ha havonta érkezik a számlámra 1500 Euró. Amit kicsit furcsállotunk is, hogy itt szinte minden bank a VISA kártyát ajánlja, nem pedig az otthon elterjedtebb MasterCard-ot.

Míg a számlát nyitottuk Ann kérdezte honnan érkeztünk, s miután kiderült, hogy Budapestről, elmondta, hogy a húgának volt ott lakása, nagyon gyakran repültek oda, mivel korábban volt egyenes járat Cork és Budapest között. Nagyon szeretik a várost, főleg azt, hogy télen is sok helyen ki lehet ülni a teraszra akár egy kávéra is, mivel fűtik azokat. Viccelődött is, hogy milyen már, hogy hoztuk magunkkal a hideget. 

A számlanyitás egyszerűen és gyorsan ment. Ann segített a végén az online banking beállításában. Elmondta, hogy a szerződés és minden szükséges adat letölthető lesz az oldalról. Figyelnek a környezetvédelemre, így nem kaptam nyomtatott szerződést. 

A-t nem adtuk hozzá a számlához, mivel neki még nincs egyelőre munkája se PPS száma és anélkül nem lehet.

El kell mondanom, hogy kellemes csalódás volt ez a nap, minden nagyon gördülékenyen ment, itt hozzá vannak ahhoz szokva, hogy sokan érkeznek a városba más országokból. A mai nap is egy kiváló példája volt annak, hogy az emeberek itt nagyon kedvesek. 

Dél után nem sokkal már végeztünk is a dolgokkal. Itthon felhívtunk pár ingatlanost, hogy mennék lakást nézni, de ez inkább egy másik bejegyzés része már. :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cork.blog.hu/api/trackback/id/tr96952663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása